Η δημοσιογραφική ομάδα εδώ και καιρό συζητά το μεγάλο θέμα της εποχής. Σήμερα, παίρνουμε συνέντευξη. Από τους εαυτούς μας. Γιατί θέλαμε πραγματικά να μιλήσουμε.
Δεν φορούσε σωστά τη μαντήλα. Την έσυραν, της αφαίρεσαν τη ζωή. Πληροφορηθήκατε από τα Μ.Μ.Ε., τη δολοφονία της Μαχσά Αμινί, από την «Αστυνομία Ηθών». Ποια ήταν η πρώτη σας σκέψη;
Είναι προφανές πως σοκαρίστηκα. Η πράξη ήταν απάνθρωπη. Είναι τραγικό να συμβαίνουν πράγματα σαν κι αυτά στις ημέρες μας.
Γιατί να ενδιαφέρει μια νέα γυναίκα στην Ελλάδα μια δολοφονία σε μια μακρινή χώρα;
Γιατί πλέον οι άνθρωποι σε όλες τις χώρες, έχουν άμεση επικοινωνία. Είναι καιρός για κοινούς αγώνες υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Σκεφτήκατε ότι ήταν κάτι που θα μπορούσε να συμβεί σε σας, αν είχε τύχει να γεννηθείτε κάπου αλλού;
Ο αγώνας για ελευθερία δεν έχει χρώμα, εθνικότητα, θρησκεία. Θα μπορούσε να είναι ο καθένας. Τελικά η ζωή είναι ένα παιχνίδι συμπτώσεων. Τυχαιότητας.
Είδατε τις διαδηλώσεις - αληθινή επανάσταση για τη δικαιοσύνη. Σκέψεις; Συναισθήματα;
Η πρώτη σκέψη μετά τις διαδηλώσεις είναι το κοινωνικό χάσμα, ανάμεσα σε γυναίκες και άντρες. Νιώθω θλίψη αλλά και περηφάνια για τις γυναίκες που βρήκαν το θάρρος να επαναστατήσουν.
Ήταν έκπληξη για σας η παγκόσμια συμπαράσταση, κυρίως στα κοινωνικά δίκτυα;
Προσωπικά πιστεύω ότι η συμπαράσταση σε αυτές τις γυναίκες-ηρωίδες ήταν απαραίτητη και για τις ίδιες αλλά και για όλες τις γυναίκες του κόσμου. Με εξέπληξε όμως το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός ανθρώπων στάθηκε δίπλα τους, πράγμα που, ειδικά όταν αφορά αυτές τις χώρες, δεν γίνεται συχνά. αντιθέτως υπάρχουν στιγμές που μας φαίνεται εύκολο να καταδικάζουμε εκείνους που βιώνουν δυσκολίες, και μιλώ για τους πρόσφυγες από τις χώρες της Μέσης Ανατολής. Έτσι, οι εκδηλώσεις συμπαράστασης ομολογώ όχι μόνο με εξέπληξαν αλλά και με συγκίνησαν βαθιά.
Κορίτσια καίνε μαντήλες, κόβουν τα μαλλιά τους, για να διαμαρτυρηθούν. Τι σημαίνει αυτό για σας, ως νέες γυναίκες;
Οποιαδήποτε παραβίαση των κανόνων του Ιράν θεωρείται «ανάρμοστη ενδυμασία» και αδίκημα - γιατί έτσι ορίζουν εκείνοι τον καθωσπρεπισμό. Οι γυναίκες, ωστόσο, επαναστατούν, κόβουν τα μαλλιά τους και καίνε τις μαντήλες τους - μαζί με αυτά καίνε και την καταπίεση αιώνων. Τα μαλλιά τους ανεμίζουν ξανά ελεύθερα. Για εμένα αυτή η επανάσταση σημαίνει πολλά . Μου δείχνει ότι δεν πρέπει να πάψω να ονειρεύομαι και να παραδειγματίζομαι από εκείνους τους διαδηλωτές που δεν σταματούν να ελπίζουν, ακόμη και αν δεν τα καταφέρουν .
Είδαμε αιματηρή αντίδραση στις διαδηλώσεις. Σκεφτήκατε τι θα κάνατε εσείς στη θέση τους;
Θα πολεμούσα για τα δικαιώματά μου, και γι’ αυτά των «αδερφών» μου, μέχρι την τελευταία μου πνοή.
Ακούγεται ότι ίσως καταργηθεί η Αστυνομία Ηθών, αλλά όχι η νομοθεσία για τις διακρίσεις. Θα ήταν νίκη αυτή;
Το να καταργηθεί η Αστυνομία Ηθών, είναι ελάχιστο επίτευγμα. Είναι σημαντικό, αλλά δεν είναι αυτό που περιμένουμε, όταν χάνονται ανθρώπινες ζωές.
Η στάση του υπόλοιπου κόσμου ήταν αρκετή; Το Ιράν δεν είναι η μόνη χώρα που εφαρμόζει ανάλογες διακρίσεις. Είναι υποκριτική αυτή η στάση;
Άνθρωποι από όλο τον κόσμο έχουν βγει στους δρόμους. Αυτό δεν μπορεί να είναι λάθος. Η στάση των κυβερνήσεων, ναι. Είναι ασήμαντη.
Το 2022 φεύγει σε λίγο με αυτές τις εικόνες. Ποιο είναι το όραμά σας για τον κόσμο; Το άλλαξε αυτή η ιστορία;
Θα ήθελα να τελειώσει η καταπίεση. Η κοσμοθεωρία των ανθρώπων θα έπρεπε να συμβαδίζει με το σήμερα. Όχι άλλοι θάνατοι επειδή δεν φόρεσες σωστά το χιτζάμπ και φαίνονταν τα μαλλιά σου.
Νιώθετε ότι εδώ, στην Ελλάδα, τα δικά σας δικαιώματα γίνονται σεβαστά;
Στην χώρα μας, τα δικαιώματα της γυναίκας φαινομενικά είναι αυτονόητα και σεβαστά. Στην πραγματικότητα όμως, οι γυναίκες υποτιμούνται καθημερινά και υπάρχουν πολλές διακρίσεις. Είναι κάτι γνωστό, αν και δεν είναι μια δημοφιλής άποψη. Παρατηρείται ακόμα και σε παιδικές ηλικίες, σε αθώα, θα λέγαμε, θέματα, όπως το κατά πόσο ένα κορίτσι «πρέπει» ασχολείται με το ποδόσφαιρο. Βλέποντας την κατάσταση που επικρατεί σε άλλες χώρες, νιώθω ευγνώμων που γεννήθηκα στην Ελλάδα. Όμως, επειδή αλλού τα πράγματα είναι χειρότερα, δεν μπορώ ούτε να το αποδεχτώ, ούτε να σωπάσω. Σε τέτοιες καταστάσεις τίποτα δεν είναι αποδεκτό και η σιωπή όλων μας σημαίνει συνενοχή
Συντακτική ομάδα: Εύα Αγγελάκη, Φωτεινή Βαλλιανάτου, Λυδία Βογιάκη, Βενετία Δασκαλάκη, Ιωάννα Ζαμπιάκη, Σμαράγδα Κουσκούνη, Αγγελική-Δανάη Λίτσα, Ιωάννα Μήλα, Ραβνίτ Ντιλλόν, Μαρίζα Παναγιωτέρη, Μαρία Ρουμελιώτη.