ΜΑΘΕ ΚΑΙ ΣΩΣΕ - Η δράση που ήρθε για να μας αφυπνίσει από την ψευδαίσθηση της ασφάλειας. Πού αλλού; Στο 1ο Γυμνάσιο Σκάλας Ωρωπού!
Γράφουν οι Λυδία Βογιάκη, Σήλια Κάτρη, Βάσια Κοκόση, Σωτηρία Μαγγίνα, Μαρία Ρουμελιώτη.
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα στο σχολείο μας η άσκηση σεισμού – πυρκαγιάς που οργανώθηκε από το Ινστιτούτο Διαχείρισης Ανθρωπογενών & Φυσικών Καταστροφών της Πολιτικής Προστασίας. Το πρόγραμμα: «Μάθε και Σώσε στο σχολικό περιβάλλον: Άσκηση Σεισμού και Φωτιάς» είναι μια ιδέα της Πολιτικής Προστασίας και της Περιφέρειας Αττικής. Στην εφαρμογή του συμμετέχουν επίσης η επίλεκτη ομάδα της Πολιτικής Προστασίας Μαρκόπουλου-Κουβαρά, και η Ομάδα Πυρασφάλειας Νέας Πολιτείας Ωρωπού.
Κατά τη διάρκεια της δράσης είχαμε την ευκαιρία να εφαρμόσουμε πρωτόκολλα απεγκλωβισμού, διάσωσης από πυρκαγιά σε σχολικές τάξεις, παροχή πρώτων βοηθειών σε πυροπαθείς, και να ευαισθητοποιηθούμε σε ζητήματα που αφορούν την ασφάλειά μας στην καθημερινή πράξη.
Στην συνέντευξη που μας έδωσε ο ντόπιος εθελοντής κ. Φώτης Παπαδόπουλος,
![]() |
Ο κ. Φώτης Παπαδόπουλος, εθελοντής |
μας μίλησε για τον λόγο που έγινε εθελοντής που, όπως αναφέρει, είναι ο ελεύθερος χρόνος που ήθελε να γεμίσει και το ενδιαφέρον που του κινήθηκε μέσα από τις δράσεις διάσωσης και πυροπροστασίας. Φυσικά, είναι αρκετά δύσκολο να μπει κάποιος στην ομάδα - και του ίδιου του πήρε 2-3 μήνες συνεχούς εκπαίδευσης. Παρά το μικρό χρονικό διάστημα που βρίσκεται στην ομάδα είναι πολύ περήφανος και προτείνει και σε άλλα παιδιά στην ηλικία του να δοκιμάσουν να ασχοληθούν με κάτι τόσο ενδιαφέρον.
Στο ζήτημα της δικής του εθελοντικής εμπειρίας αναφέρθηκε ο εθελοντής δασοπυροσβέστης Δημήτρης Κουρούπης.
![]() |
Ο κ. Δημήτρης Κουρούπης, εθελοντής |
Συγκεκριμένα, τόνισε πως αποφάσισε να ασχοληθεί με τον εθελοντισμό λόγω των πυρκαγιών του 2021 στη Βαρυμπόμπη. Ο ίδιος νιώθει την ανάγκη να προστατέψει και να βοηθήσει τους απλούς πολίτες σε κάθε τους ανάγκη. Έτσι αναφέρθηκε στην ομάδα πυρασφάλειας στην οποία ανήκει ως εθελοντής εδώ και 2 χρόνια. Στο πλαίσιο δράσεων ευαισθητοποίησης έχει ήδη επισκεφτεί δύο σχολεία, το δικό μας και άλλο ένα στην Σαρωνίδα. Από την εμπειρία του, δήλωσε πως τα αποτελέσματα τέτοιων δράσεων είναι θετικά αλλά σίγουρα θα υπάρχουν δυσκολίες και προβλήματα, όχι μόνο στις ασκήσεις που γίνονται αλλά και στην πραγματικότητα. Ακούστηκαν πολύ καλά λόγια για την συμπεριφορά όλων των μαθητών του σχολείου μας από μέρους του, ενώ φάνηκε να πιστεύει ότι ως σχολείο είμαστε πολύ οργανωμένοι σε αυτό που πρέπει να κάνουμε.
Ο κ. Γιώργος από την άλλη μας πληροφόρησε ότι όνειρό του είναι να προσφέρει στην πόλη του, ώστε να κάνει ό,τι μπορεί για να προλάβει δυσάρεστα γεγονότα. Πήρε την απόφαση να γίνει εθελοντής λόγω των τραγικών γεγονότων που είδε να ζουν άνθρωποι στην καθημερινότητά τους, πυρκαγιές και τροχαία δυστυχήματα.
![]() |
Ο κ. Γιώργος, διασώστης |
Τώρα είναι επαγγελματίας διασώστης και παρακινεί όλους τους νέους ανθρώπους να νιώσουν υπεύθυνοι για την κοινωνία και να προσφέρουν.
Είχαμε, ακόμα την τιμή να μας δώσει συνέντευξη και η κυρία Ξένια Γεωργιάδου, η οποία είναι πρόεδρος του Ινστιτούτου Ανθρωπογενών και Φυσικών Καταστροφών. Το πρόγραμμα «Μάθε και σώσε» πραγματοποιείται, όπως μας δήλωσε, σε σχολεία, εδώ και περίπου 4 χρόνια. Το πρόγραμμα αυτό έχει να κάνει με τις πρώτες βοήθειες, τις φυσικές καταστροφές και την διαχείριση και την αντιμετώπιση τους. Η ίδια δήλωσε ότι τα σχολεία δεν φέρουν καμία ευθύνη που δεν έχουν σαφή ενημέρωση για το τι πρέπει να γίνεται σε αυτές τις πραγματικές συνθήκες, αφού δεν υπάρχει κρατική μέριμνα. Με αυτό τον τρόπο, οι εθελοντές της ομάδας της προσπαθούν να προετοιμάσουν τους μαθητές και τους καθηγητές κάνοντας μια προσομοίωση φωτιάς η σεισμού με σκοπό τα μέλη της σχολικής κοινότητας να γνωρίζουν το πώς θα συμπεριφερθούν σε μια κατάσταση καταστροφής. Όσον αφορά το δικό μας σχολείο, παρατήρησε ότι υπήρχε μια πολύ καλή αντίδραση στην άσκηση. Έβγαλαν το συμπέρασμα ότι υπάρχει πρόθεση, με εκπαίδευση, να γινόμαστε όλο και καλύτεροι. Στο κομμάτι που αφορά την ίδια, εκείνη πήρε την απόφαση να ασχοληθεί με την πρόληψη καταστροφών λόγω του ότι ήταν μέλος ομάδας ευαισθητοποιημένων γονέων οι οποίοι πήραν την πρωτοβουλία και στελέχωσαν το ινστιτούτο, στο οποίο προσπαθούν καθημερινά να βοηθούν όπου υπάρχει ανάγκη. Οι ίδιοι δεν λαμβάνουν κάποια συγκεκριμένη εντολή από το κράτος, αλλά προστρέχουν μόνοι τους να βοηθήσουν, με δική τους πρόθεση, το κράτος και τους πολίτες σε ανάγκη.
![]() |
Οι υπεύθυνοι της δράσης, κ. Γεωργιάδου και κ. Αναστασόπουλος, μαζί με την δημοσιογραφική ομάδα! |
«Το ινστιτούτο μας εντάσσεται στις δράσεις της πολιτικής προστασίας, παίρνει από όλες τις υπηρεσίες τα πρωτοκολλά τους, και φτιάχνει ένα μεγάλο. Η κάθε υπηρεσία του κράτους δουλεύει με τους δικούς τους ρυθμούς, δικές του ιδιαιτερότητες, πράγμα που το κάνει και πιο ενδιαφέρον. Κάνουμε αυτές τις ασκήσεις, και η ουσία τους είναι πως, όσο πιο σοβαρά ασχοληθούμε με την άσκηση, τόσο πιο προετοιμασμένοι θα είμαστε. Η άσκηση δεν είναι παιχνίδι, αυτό είναι κάτι που πρέπει να καταλάβουν τα παιδιά». Δήλωσε ο κύριος Αναστόπουλος Παναγιώτης. Επίσης τόνισε πως το σχολείο μας τα πήγε καλά με τους χρόνους συγκέντρωσης. Πρόσθεσε πως, επειδή το σχολείο μας είναι ευρύχωρο, έχουμε την δυνατότητα να εφαρμόσουμε πιο σωστά την άσκηση. Για τις περιπτώσεις απειθαρχίας, η συμβουλή του κ. Αναστόπουλου, είναι να βοηθάμε τους συμμαθητές μας και να ακολουθούμε το πρωτόκολλο. Πρέπει να είμαστε συνεργάσιμοι ώστε να διευκολύνουμε και τους καθηγητές.
Από την επαφή μας με όλους όσοι συνέδραμαν σήμερα τη δράση στο σχολείο μας, μας έμεινε μια αίσθηση ανθρώπων που ζουν για να προσφέρουν στήριξη και αγάπη στην κοινότητα. Άνθρωποι με ενσυναίσθηση, έτοιμοι να συντρέξουν στη δύσκολη στιγμή τον συνάνθρωπό τους. Η σημερινή άσκηση θεωρούμε ότι υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική, διότι, δυστυχώς τα φυσικά φαινόμενα είναι συνήθη, τα δυστυχήματα συχνά, και είναι απαραίτητο να ξέρουμε πως να αντιμετωπίσουμε τέτοιες καταστάσεις. Οι φυσικές καταστροφές πρέπει να αντιμετωπιστούν με σοβαρότητα ως συνθήκη που η μόνη μας προστασία απέναντί τους είναι η πρόληψη. Διαφορετικά, μπορεί να υπάρξουν σοβαρές συνέπειες. Σ’ αυτό το πλαίσιο αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους εθελοντές, στους διοργανωτές της δράσης, και θεωρούμε ότι ανάλογες πρακτικές αξίζουν την προσοχή και την στήριξη όλων μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου